En liten planta som växer ur en hög med mynt

Coaching, så värt!

Här kommer en berättelse som jag fick från en klient jag coachat som var lite tveksam i början. Var det värt tiden, pengarna man kanske framförallt jobbet det ändå innebär? Nu kom han tillbaka för en andra omgång med nya frågor att jobba med.

Så, där stod jag, mitt i livet och funderade på om den där dyra coachingen verkligen hade varit värd pengarna. Jag menar, 15 000 kr, det var ju inte precis småpengar. Men nu, i backspegeln, kan jag inte annat än skratta åt mina tidigare tvivel.

Så vi kör det här på mitt vis. Jag träffade den där coachen och började gräva in i mig själv, som om jag letade efter mina nycklar i en oordnad väska. Vi gick igenom mina styrkor och svagheter, och jag insåg att jag hade fler av de förstnämnda än jag någonsin hade trott. Plötsligt hade jag en klar bild av vem jag var och vad jag var kapabel till.

Sen kom det stora ögonblicket – löneförhandlingen. Jag kände mig som en actionhjälte redo att erövra världen (eller i alla fall mitt jobb). Jag vågade faktiskt begära en högre lön, och du, vet du vad som hände? Jag fick den! Eftersom jag nu visste mitt värde, var det inget problem att övertyga dem om att jag var värd den extra slanten.

Så ja, jag la ut 15 000 kr på de där coaching-sessionerna och trodde att jag hade blivit galen. Men när jag såg hur mycket mer jag tjänade i ingångslön tack vare min nyfunna självförtroende, insåg jag att jag hade fått en ”return on investment” som få andra saker kan mäta sig med. Jag talar om 3 månaders återbetalningstid, och det är ju helt fantastiskt när man tänker på det.

Nu, när jag blickar mot framtiden, kommer jag definitivt att tänka om när det handlar om att investera i mig själv. Det här var som en ögonöppnare för mig. Så om någon säger att de har svårt att rättfärdiga att lägga pengar på sin egen utveckling, kommer jag bara att skratta och berätta min historia om hur jag gick från att vara en osäker löneförhandlare till en löneförhandlingsmästare med hjälp av en coach och en dos självinsikt. Livet är för kort för att inte investera i dig själv och ha kul på vägen! Så nu vill jag boka en ny omgång!

Man, 34, Stockholm

Låter det intressant? Hör av dig!

Bild på person vid vattnet vars självbild reflekteras i vattenytan

Vad vill du tänka då du tänker tillbaka på livet?

När vi blir äldre börjar vi ofta tänka tillbaka på livet med många erfarenheter och känslor. Tankar om vad vi kunde ha gjort annorlunda kommer upp. Se till att de kommer bli bra tankar.

För att undvika ånger är det viktigt att utforska och hantera några viktiga områden som påverkar vårt välbefinnande och livskvalitet. Här är fem områden att tänka på:

  1. Autenticitet: Att leva i enlighet med våra inre värderingar ger uppfyllelse. Att vara ärlig mot oss själva och följa vår sanna väg kan hjälpa oss undvika ånger.
  2. Balans mellan arbete och njutning: Att prioritera tid för avkoppling och att vara med nära och kära är avgörande för en hälsosam balans.
  3. Känslouttryck: Att våga uttrycka våra känslor främjar ärlighet i relationer.
  4. Vänskap och sociala band: Att vårda våra vänskapsrelationer håller oss samman med en stödjande gemenskap.
  5. Tillåta glädje: Vi borde tillåta oss själva att uppleva glädje utan att hindra oss själva.

Om du känner igen dig och vill göra förändringar kan coaching vara ett användbart verktyg. Som diplomerad ledarskapscoach kan jag stödja din personliga och professionella utveckling. Tillsammans kan vi arbeta mot ett liv utan ånger, med mer autenticitet, glädje och inre harmoni.

Om du är intresserad av coaching och hur det kan gynna dig, skicka gärna ett meddelande. Låt oss fortsätta vår resa mot en framtid fylld av möjligheter.

En hög med ägg i olika färger, brunt, ljusbrunt och vitt

Coach, mentor, terapeut, är inte det samma sak?

Det finns likheter men än viktigare olikheter mellan olika yrken som är viktigt att känna till. Det som är gemensamt för dessa olika yrken är att samtalet mellan individer är central:

  • Samtalet är ett viktigt redskap som används inom alla yrkena.
  • Det används för kommunikation, utveckling och delaktighet.
  • Skillnaden mellan yrkena ligger i hur samtalet hanteras, dess syfte, förhållningssätt och den kompetens som används.

Skillnader mellan rollerna:

Coachen

  • En coach är en tränare som fokuserar på att förändra klientens beteende och tankesätt.
  • Syftet med coaching är att skapa ansvar, självtillit och medvetenhet samt hjälpa individen att hitta egna lösningar.
  • Coachen ger inte ut färdiga mål och lösningar utan samverkar med klienten för att komma fram till dem genom klientens eget ansvar och resurser.
  • En bra coach behöver ha olika metoder att använda sig av.
  • Coaching kan ske individuellt eller i grupp.

Terapeuten

  • En terapeut är en person som ger icke-medicinsk behandling för skador eller sjukdomar, vanligtvis inom psykoterapi.
  • Psykoterapi är en målinriktad och systematisk samtalsbehandling för att hjälpa patienten att bearbeta problem och må bättre.
  • Det finns olika former av terapi som kognitiv psykoterapi, systemisk terapi och kognitiv beteendeterapi (KBT).
  • Terapeuten är en legitimerad psykolog eller psykoterapeut.
  • Terapeuten arbetar med att åtgärda olika psykiska problem och kan jobba med individer, par, familjer eller grupper.

Mentorn

  • En mentor är en erfaren person som agerar förebild och leder en mindre erfaren adept inom ett yrke eller bransch.
  • Mentorn ger råd, vägledning och fungerar som ett bollplank baserat på sina egna erfarenheter.
  • Mentorskapet involverar vanligtvis bara mentorn och adepten.
  • En mentor kan vara någon inom samma organisation eller från en annan plats.

Konsulten

  • En konsult är en specialist inom ett visst område och anlitas för att ge råd och förslag baserat på sina erfarenheter.
  • Konsulten arbetar oftast med utveckling och förändring inom organisationer.
  • Konsulten använder sig ofta av upplevelsebaserad inlärning.
  • Rådgivning kan ges individuellt eller i grupp, och det kan även göras genom en tredje part.

Handledaren

  • Handledarens uppgift är att ge kontinuerlig pedagogisk vägledning eller stöd för att förbättra kunskaper och agera som bollplank.
  • Det finns olika modeller för handledning, beroende på sammanhanget och målet.
  • Handledningen fokuserar på yrkesmässiga förhållanden och ger möjlighet att diskutera ärenden.
  • Det kan vara en extern handledare eller någon inom samma verksamhet eller yrkesområde.
  • Handledning kan ske individuellt eller i grupp för att dra nytta av gruppens samlade erfarenheter.

Vissa av dessa områden kan jag hjälpa dig med, coaching, mentorskap och konsulting inom UX. Intresserad, hör av dig.

Ett bananskal

Misstag som coachen bör undvika för framgångsrik coaching.

Något du som klient bör ha koll på gällande vad som inte bör ingå i coaching – vad en coach bör undvika för att skapa en positiv och framgångsrik coachingsituation.

Coaching är en kraftfull metod för att hjälpa individer att uppnå sina mål och övervinna hinder, men det finns vissa misstag som kan hämma framstegen. Låt oss utforska dessa misstag för att hjälpa coacher att förbättra sin coachingpraxis och ge sina klienter den bästa möjliga upplevelsen.

  1. Överdriven styrning: En coach bör undvika att vara för styrande i coachingsessioner. Att diktera lösningar och beslut kan hindra klientens egen tankeprocess och kreativitet. Istället bör coachen använda en mer faciliterande approach genom att ställa öppna frågor och låta klienten utforska sina egna lösningar. Detta ger klienten större ägande över sina framsteg och ökar sannolikheten för varaktiga förändringar.
  2. Brist på empati: Empati är en kärnkomponent i framgångsrik coaching. Att inte visa empati gentemot klientens situation och känslor kan skapa en känsla av otrygghet och misstro. En coach bör aktivt lyssna, visa förståelse och visa medkänsla för klientens upplevelser. Detta bygger tillit och öppnar upp för en djupare och meningsfullare coachingsrelation.
  3. Fokusera på problem istället för möjligheter: Att fastna i att diskutera problemen utan att utforska möjligheter kan begränsa klientens perspektiv och handlingsutrymme. En framgångsrik coach bör hjälpa klienten att identifiera möjligheter och alternativa vägar framåt. Genom att rikta fokus mot lösningar och framsteg uppmuntrar coachen till positiv förändring och personlig utveckling.
  4. Bristande flexibilitet i coachingstilen: Varje individ är unik, och det som fungerar för en klient kanske inte passar en annan. En coach bör undvika att fastna i en ”one-size-fits-all” metodik och istället vara flexibel i sin coachingstil. Att anpassa sig efter klientens behov och preferenser skapar en mer anpassad och effektiv coachingsituation.
  5. Ignorera klientens feedback: Att inte ta hänsyn till klientens feedback och reflektioner om coachingsessionerna kan vara förödande för coachingsrelationen. En coach bör välkomna feedback och vara beredd att anpassa sin praxis för att bättre möta klientens behov. Detta visar respekt och engagemang för klientens framsteg och välbefinnande.

Sammanfattningsvis är coachingsessioner en värdefull möjlighet för personlig tillväxt och prestation. Genom att undvika de vanliga misstagen som nämns ovan kan en coach skapa en givande och positiv coachingsituation som ger verkliga resultat för sina klienter. Låt oss tillsammans sträva efter att bli bättre coacher och hjälpa andra att nå sin fulla potential.

Ta dig tid att välja coach och framför allt tillåt dig att byta om det inte känns rätt. Jag brukar alltid be mina klienter att tänka efter då vi träffats ett par gånger om coachingen fungerar och om det känns rätt, detta för att göra det enkelt att dra sig ur om det inte känns rätt. På samma sätt kommer jag som coach också utvärdera våra samtal för att tänka efter på om de ger frukt och fungerar. Hör av dig om du vill diskutera coaching för dig.

Bild på Minion som står undrandes och funderar mot suddig grön bakgrund

Vad är grejen med coaching egentligen?

Coaching blev stort först i USA och är inte bara för idrottare längre. Ursprungligen användes det främst inom sportvärlden, men med tiden har vi förstått att coaching är grymt effektivt även inom företag och organisationer. Det hjälper människor att bli mer effektiva och fokuserade på sina mål. Numera har även entreprenörer, företagsledare och vanliga människor som du och jag insett fördelarna med att anlita en coach.

Vänta, betyder inte ”coaching” bara handledning eller instruktion?

Jo, du har rätt! Ordet ”coaching” har faktiskt sitt ursprung i ordet ”coach”, som betyder vagn. Lite lustigt, eller hur? Men när det gäller coaching i den här kontexten handlar det om att en coach hjälper dig att utvecklas och vägleder dig mot dina mål, precis som en vagn som tar dig dit du vill!

Okej, så hur funkar det mer konkret?

Tänk dig att du har en coach som är som en riktigt bra lyssnare – en person som inte bara hör vad du säger, utan även det som du inte säger högt. Genom att ställa smarta och tankeväckande frågor väcker coachen ditt inre ”aha!”-ögonblick och hjälper dig att upptäcka din fulla potential. Genom en coachingsprocess blir dina mål kristallklara, och vägen mot dem öppnar sig framför dig som en spännande resa.

Vanligtvis träffas man ungefär sex gånger under en tre månaders period, och coachingen anpassas efter dig och dina behov. Det är din tid, och det är du som bestämmer vad du vill uppnå. Ju mer engagerad du är och desto mer du är redo att göra förändringar, desto bättre resultat kan du förvänta dig. Jag är helt övertygad om att du kan nå fantastiska resultat!

Din coach hjälper dig också att klargöra hur du agerar och reflekterar kring dina framsteg mot dina mål. Med deras stöd och uppmuntran är det som att ha en riktigt bra hejarklack vid din sida!

Så, är coaching något för dig? Varför inte ge det ett försök och se hur det kan hjälpa dig att nå nya höjder i livet, både personligt och professionellt!

Hör av dig till mig om du vill diskutera ett upplägg och få ett prisförslag. Är du osäker på om just du är redo för coaching så gör mitt enkla korta diagnostiska test.

En person som sitter vid sin dator och vinkar till personen i onlinemötet som pågår.

Fungerar online coaching bra?

Ja, online coaching fungerar och det finns forskning som stödjer detta. Enligt en studie publicerad i Journal of Workplace Behavioral Health visade online coaching en signifikant minskning av stress och ökning av välbefinnande hos deltagarna. En annan studie publicerad i International Journal of Evidence Based Coaching and Mentoring, visade att online coaching kan vara lika effektivt som traditionell coaching.

Online coaching är en form av coaching som sker via internet, ofte med både bild och video men där vissa klienter väljer enbart ljud eller att enbart ljud används under vissa övningar. Hur du väljer att göra beror på dig som klient och dina önskningar. Det finns många fördelar med att coachas online jämfört med på plats. Några av dessa fördelar är:

Flexibilitet

Online coaching ger dig möjlighet att välja en tid som passar dig bäst. Du kan också välja var du vill genomföra sessionen, så länge du har tillgång till internet.

Tidsbesparing
Eftersom du inte behöver resa till en fysisk plats sparar du tid och pengar på resor.

Anonymitet
Online coaching ger dig möjlighet att vara anonym om du vill det. Detta kan vara särskilt viktigt om du känner dig obekväm med att dela personlig information ansikte mot ansikte.

Bättre tillgänglighet.
Online coaching ger dig möjlighet att arbeta med en coach som inte nödvändigtvis finns i ditt geografiska område. Detta ger dig tillgång till ett större utbud av coacher och gör det lättare att hitta en coach som passar dina behov.

Mer kostnadseffektivt
Eftersom online coaching inte kräver någon fysisk plats eller utrustning kan det vara mer kostnadseffektivt än traditionell coaching.Hoppas detta hjälper! Låt mig veta om du har några andra frågor eller om jag kan hjälpa dig med något annat.

Osäker på om det fungerar?

Kontakta mig så gör vi ett testskott online.

dator med påklistrade notislappar och texten Preparation is key

Hur förbereder jag mig för att bli coachad?

För att börja med coaching behöver du ha en tydlig målsättning för vad du vill uppnå med coachingen och hur du kan mäta dina framsteg.

Du behöver också vara redo att ta ansvar för ditt eget lärande och utveckling, samt vara öppen för feedback och nya perspektiv.

För att förbereda dig inför varje coachingsamtal behöver du reflektera över vad du vill fokusera på under sessionen och vad du vill få ut av den. Du behöver också se till att du har en lugn och ostörd plats där du kan prata med din coach i förtroende. Dessutom kan det vara bra att repetera vad ni kom överens om vid föregående session och vad du har gjort sedan dess.

Under coachingsamtalet behöver du vara aktiv och engagerad i dialogen med din coach. Du behöver också vara ärlig och transparent om dina tankar, känslor och utmaningar. Din coach kommer att ställa frågor som hjälper dig att utforska dina mål, möjligheter och hinder. Din coach kommer också att stötta dig i att hitta dina egna lösningar och åtgärder.

Är du redo? Hör av dig så pratar vi igenom och ser om coaching är något för dig, där du är just nu!